FAQ

Inductie CV ketel 

Onze meest gestelde vragen

Is subsidie mogelijk?
Helaas nog niet. Ti-Green heeft een aanvraag liggen bij de overheid om erkend te worden als leverancier van een subsidieerbaar product.

Welke grote accumulator heb ik nodig?
De accumulator die standaard wordt meegeleverd is een indirect gestookte boiler waarin de restwarmte van de CVi wordt opgeslagen zodat er geen warmte verloren gaat. Met de standaard accumulator van 45 liter wordt er zo'n 150 liter warm tapwater geleverd. Daarna is het binnen een kwartier weer op temperatuur waarnaar er wederom 150 liter warm tapwater geleverd kan worden. Voor een grotere warmwater behoefte voldoet een accumulator van 120 liter waarmee meer dan 400 liter warm water geleverd kan worden.

Wat zijn de Afmetingen van de CVi Unit?
De CVi bestaat uit 1 onderkast en 1 bovenkast die los van elkaar geplaatst kunnen worden (vaak wel boven elkaar geplaatst). Deze hebben de volgende afmetingen:

  • CVi onderkast D/B/H 450 x 550 x 550mm
  • CVi bovenkast D/B/H/ 450 x 550 x 550mm
  • Koppelstuk
  • Volledig gemonteerd is de kast 118cm hoog, omdat er een koppelstuk wordt aangebracht.
  • Wel dient u links en rechts rekening te houden met 6cm extra ruimte gelaten voor leidingwerk. De accumulator 45L is: D/B/H 450 x 550 x 450mm. De accumulator kan uiteraard ook los geplaatst worden.

Wat zijn de garantievoorwaarden?
De garantietermijn voor de producten van TI-Green B.V. is 5 jaar, vanaf moment van levering. Optioneel kan deze termijn verlengd worden.

Hoet zit het met het onderhoud?
Voor het onderhoud wordt de frequentie aangehouden die in de regelgeving staat; 4 jaar. Ti-Green adviseert elke 3 jaar de CVi te laten controleren. Daarbij is eigenlijk alleen hydraulisch en mechanische controle noodzakelijk. Het CVi blok (CVi-unit) kent geen slijtage omdat energie draadloos en contactloos wordt overgedragen (zonder bewegende delen). Onderhoud maakt deel uit van de gebruikshandleiding.

Wat is jullie COP-Waarde?
De COP-waardes die in de industrie worden gehanteerd kunnen niet worden gebruikt voor een eerlijk vergelijk met de cv-inductie. De term COP is onduidelijk en kent een aantal variabelen waarbij de opgegeven waarde op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

  • COP kent een hoge conversie bij een hoge buitentemperatuur tevens is dan natuurlijk de verwarmingsvraag nihil.
  • Een warmtepomp is weersafhankelijk (bron afhankelijk). Hoe lager de buitentemperatuur, hoe minder efficiënt.
  • Een warmtepomp kent een beperkt verwarming bereik tot c.a. 55 graden in verhouding levert de CV inductie unit, vanuit de eigen bron 85 graden bruikbare warmte.
  • Een warmtepomp is een ander systeem dan de CVi en daarom niet vergelijkbaar met een warmte pomp/COP waarde.
  • Daarnaast biedt de CVi een veel hoger warmtecomfort aan.
  • Al deze parameters maken het dat de CVi heel moeilijk vergelijkbaar is met de warmtepomp.

Hoe kan de CVi unit aan hetzelfde warmwater comfort komen t.o.v. een gasketel met een veel lager vermogen?
De Combi CVi wordt geleverd in combinatie met een accumulator (indirect gestookte boiler). Door deze combinatie is de comfortwarmte gelijkwaardig aan een gasketel met CW5 specificatie. Onze accumulator is 3,5x kleiner dan de boiler die een warmtepomp nodig heeft voor hetzelfde resultaat. De CVi bereikt dit doordat het heel snel opwarmt en doordat de maximale opwarm temperatuur 85 graden is.

Hoeveel warmwater met 45L accumulator?
Met een accumulator van 45L kan ongeveer 150L warm water achter elkaar worden geleverd. Dit staat gelijk aan ruim 15 minuten douchen bij gebruik van een waterbesparende douchekop. De 45L accumulator wordt in minder dan 15 minuten weer opgewarmd tot 65 graden waardoor er daarna weer 15 minuten gedoucht kan worden. Heeft u een grotere warmwaterbehoefte adviseren wij een vergrote accumulator.

Hoe kan de CVi unit 20-30% energie besparen?
Door de snelheid van verwarmen en de intelligente regeltechniek wordt de restwarmte maximaal benut waardoor er minder warmte verlies is t.o.v. vergelijkbare systemen op gas. Door dit minimale warmteverlies wordt de efficiëntie verhoogd en daardoor wordt er 20-30% energie bespaart.

Energieverbruik?
Wanneer de bestaande verwarmingsunit wordt vervangen voor een CVi unit, zonder isolatie en het gebruik van de bewoners blijft gelijk. Moet men rekening houden met een ratio van 7000 kWh = 1000m3 daarnaast kan je gas niet zelf opwekken en stroom wel. Wanneer men daarnaast gaat isoleren zal het aantal benodigde kWh afnemen. Door middel van het installeren van zonnepanelen, kan de benodigde energie natuurlijk zelf worden opgewekt. Voor het gebruik van de warmtepomp is isolatie noodzakelijk, hierdoor is de initiële investering veel hoger en zal de installatie en verbouwing veel tijd in beslag nemen.

Overbelasting energienet
De combinatie van elektrische apparaten en elektrische auto’s zorgen voor mogelijke overbelasting. Zowel de CVi unit en warmtepomp zijn beide elektrische apparaten. Bij een warmtepomp wordt in veel gevallen nog een elektrische back-up in de boiler geplaatst om eventuele overvraag aan te kunnen.

Wat doet wet- en regelegeving van de overheid met de CVi unit?

De overheid heeft als doel om Nederland binnen 25 jaar van het gas af te halen. De CVi unit maakt dat het halen van dit doel realiseerbaar wordt. Gemiddeld wordt maar 10% van de elektriciteit opgewekt met gas, de overige 90% voornamelijk met zon en wind. Hierdoor draagt de CVI dus werkelijk substantieel bij aan de realisatie van de beoogde CO2 reductie. Innovatieve oplossingen die niet vergelijkbaar zijn met de huidige systemen, maar wel gelijkwaardig of beter presteren zoals de CVi unit, passen niet binnen de verouderde normeringen. Maar dat is ook niet nodig want het is een gecombineerde oplossing die niet binnen de bestaande kaders past. Om de doelstellingen van de overheid mogelijk te maken (70% CO2 reductie in 2030) en te voorzien in de noodzaak om gasloos te verwarmen is duidelijk behoefte aan herziening van deze kaders.

Installeren

Wat hebt u nodig voor het installaren van de CVi unit?
De CVi Unit wordt geleverd en geinstallaleerd door een installateur. De installateur kan alle fases van offerte tot plaatsing met u doorlopen. T.b.v. de installateur; de volgende onderdelen / tools zijn minimaal nodig:

  • Koper buis 15mm (1/2) waterleiding
    Koper/staal buis 22mm (3/4) verwarming
  • Kniekoppelingen, verloop en overige appendages
  • Inlaat combinatie
  • Bij voorkeur een vloeistof afvulpomp.